Tanter, tanter, tanter...

11. sep, 2017

Jag kommer fortsättningsvis att ha luckor och hopp i "datumordningen" för att senare kunna göra inlägg som  t.ex. följer ett tema, en händelse eller tidpunkt. Detta för att få ett flyt samt att skriva om något nytt utan att bryta detta. Datumet för ett inlägg kan därför bli felaktigt eller missvisande då jag gör fortlöpande inlägg utan hänsyn till dateringen." Mitt första tantinlägg "(1/11 2016) gäller fortfarande. Nya inlägg på denna sida kommer inte att noteras i uppdateringar.

 För att hitta lättare, skrolla gärna till längst ned på sidan och välj översikt.

Ett till synes gammalt inlägg kan faktiskt vara relativt nytt.Cool


 

10. sep, 2017

Tantpatrullen/feministiskt forum är en tantgrupp som skapades under valrörelsen 2014 av kvinnor som både ville få upp pensionsfrågan i valrörelsen och synliggöra att äldre kvinnor finns och är aktiva. Tantpatrullen  som idag är politiskt obundna,består av "krutgummor", beväpnade med röd handväska resp. hatt, som på olika sätt lyfter pensionsfrågan. Gruppen demonstrerar med banderoller och slagord.

Under valrörelsen 2014-2015 förekom nedanstående slagord.

 

  • Gammal tant behöver större slant
  • Ökad slant till gammal tant      
  • Gammal tant får usel slant
  • Tanter behöver, mera klöver

Sedan dess har tantpatrullen, varje torsdag vid lunchtid, demonstrerat utanför riksdagshuset i Stockholm.

Åven vid andra sammanhang har gruppen protesterat, bl.a. vid Women's March den 21 januari 1917. 

En annan aktivitet var en demonstration i Stockholm den 9 september 2017 med anledning  av Aurora 17 och Värdlandsavtalet   Nej till NATO!      

  • Inga kanoner, högre pensioner. 

 

Tantpatrullens slagord inspirerade förstås mig till några egna tant- eller slantaforismer i ämnet tanter och pengar.

 

9. sep, 2017

Red Hat Society, bildades av Sue Ellen från Tucson, USA. Upprinnelsen var ett impulsköp av en röd filthatt. Hon gav senare bort några röda hattar till väninnor och gick ut på teparty som senare blev en succé och fler anslöt sig till vad som närmast blev ett jippo.

 

Idag finns röda Hatt föreningar  i alla stater i USA men även i andra länder som Canada, Bahamas, Kina Holland, Australien, Saud-Arabien, Tyskland.  I Sverige bildades i Göteborg, Rhapsody i red 2005 och Ladies in red  2009.  Den 25 april varje år är det alla Röda hattars födelsedag.  Föreningarna har sånger, ordnar resor modevisningar etc.

8. sep, 2017

Tantgrupper som klär sig i röd hatt finns av flera slag.  Dels med  politisk inriktning som t.ex. Tantpatrullen som är en grupp tanter som på olika sätt vill lyfta pensionsfrågan för kvinnor. Förutom den röda hatten är de oftast även försedda med röd väska.  

Det finns även opolitiska grupper som anammat den röda hatten.  Den mest uppmärksammade är s.k. röda hatt grupper med rötter i den amerikanska ”icke-organisationen” Red Hat Society med förgreningar i andra länder, bl.a i Sverige. Dessa damer som är 50+ har träffar och jippon där mundering med röd hatt är obligatorisk. I vissa fall är även rosa eller lila hatt gångbar.

 

 

16. feb, 2017

Sadie the Cleaning Lady är en välkänd, besjungen städtant.

Texten finns att läsa här. Sadie dök upp på musiklistorna 1967 med den Australienske popsångaren John Farnham. Originalversionen kan höras här. En annan version från samma tid, ett uppträdande med dansande lättklädda städerskor finns att se här. Farnham har genom åren återkommit med denna låt. Här är en version från 1990 och här en från 2002. Hans senaste version hittills är från februari 2017. En riktig långkörare verkar det som.Cool       

På svenska heter låten Mamma är lik sin mamma, med text av Stickan Andersson. Låten som sjungs av Siw Malmkvist, låg som etta på Svensktoppen 1968. Här en musikvideo inspelad i tunnelbanan eller en senare från Liseberg 2009. Hon har förstås även en inspelning med den engelska originaltexten.

Andra covers och versioner finns förstås också. På danska heter den “Mor er som hendes mor var” och på tyska “Frauen sind doch nur Frauen”. En parodi på låten  är "Hector the Trash Collector" med Frankie Davidson. Samtliga från 1968.

anm: Frågan är dock om inte  sopsamlaren också är inspirerad av en tidigare version från 1943. "Hector The Garbage Collector" med Jerry Colonna.

 Andra som tagit till sig låten  om Sadie är Jack Thompson. Hittar ingen inspelning men skivan finns presenterad här. Andra med en egen text med anknytning är några städande damer i Toowoomba.

 En animerad film till originallåten finns att se här. Dansande städerskor till låten finns här och en balett med namnet Sadie men med annan musik finns här.   

 Säga vad man vill! Men tydligen en poppis städtant man inte tröttnar på i första taget.Cool