Tanten på museum och som konst.

Den svenska tanten finns numera både  på museum och som konst. Det finns ett flertal skulpturer av tanten.  Tanten visas även på olika konsthallar.

Även tantens främsta attribut "väskan" är idag föremål för olika avbildningar.

Den svenska tanten (2005) i Växjö

 

Den svenska tanten

Bilden här intill är en helfigur i brons av ”den svenska tanten” och  är placerad på campusområdet i Växjö. Många anser dock att skulpturen står för undanskymd och bör flyttas till en bättre plats.

  Den svenska tanten var ursprungligen ett konstprojekt (1995) av konstnären Susanna Arwin.

Upprinnelsen var ett Screentryck (1995) som köptes in av Arbetets museum i Norrköping. Bilden (4x1,80 m) ingår i museets permanenta utställning för dokumentation av kvinnor under 1900-talet. År 2004 fick hon ett uppdrag att göra bronsskulpturen utifrån bilden.

Den svenska tanten finns även som en skulpturgrupp ”tantfullness”. En mindre i brons och en större i betong I sin utformning påminner  gruppen lite om den kinesiska terrakottaarmén.

 

 

År 2006 startade Arwin den ideella föreningen ”Den svenska tantens väl” som varje år även inbjuder till ett ”tant-evenemang” där årets svenska tant koras.

Med handväskan som vapen.

Med handväskan som vapen 

Ytterligare ett verk av konstnären är skulpturen "Med handväskan som vapen", som är starkt inspirerad av Växjöfotografen Hans Runesson världsberömda foto av kvinnan som svingade sin handväska mot en nynazist vid en demonstration i Växjö centrum 1985.

Statyn blev mycket omdebatterad och var tänkt att även den skulle uppföras i Växjö. Men då sonen till den fotograferade kvinnan opponerat sig mot statyn, tackade kommunen nej och statyn flyttades i stället till Varberg, där den ingår i en utställning på Varbergs fästning under perioden 21/11 2015-8/5 2016.

 

Statyerna har även gett upphov till en ny trend: ”att hänga väskor på statyer”, efter en kampanj av facebookgruppen Tantfraktionen som bl.a. beskrivs så här. På nätet har Växjö döpts om till Väsksjö  och  på Twitter finns hashtaggen #tantentillväxjö..

Utställningen i Varberg 2015-2016.
I förgrunden syns statyn "med handväskan som vapen" och i bakgrunden skulpturgruppen "tantfullness" (här i betong)

Tantarmén "tantfullnes" ( i brons)

Tantfullness och Tanter i tiden

Projektet om den svenska tanten har resulterat i ett flertal utställningar. 2013 med utställningen tantfullnesTomelilla konsthall  och 2015 i  Gislaveds konsthall.

 2014  gavs utställningen  Tanter i tidenEdsviks konsthall.

Ett litet bildgalleri kan ses här bl.a. med Tantfullness och  Tanter i tiden

 

Tantvarning

Förutom de böcker  som utgivits med titeln tantvarning, var tantvarning, även namnet på en tidigare utställning (2013) på Örebro läns museum. Här finns lite bilder från den utställningen och här visas utställningskatalogen.

 

Inte bara utställningar utfärdar tantvarning. Det finns även andra skyltar som varnar för tanter.